måndag 27 juni 2011

En liten presentation av SYCB...



Burmautskottets samarbetsorganisation heter Students and Youth Congress of Burma (SYCB) och är en gräsrotsrörelse som bildades 1996. Som paraplyorganisation består SYCB av 16 mindre student- och ungdomsorganisationer från olika etniska grupper, varav några av dessa är mer politiska än andra. Syftet med SYCB:s arbete är därmed att öka förståelsen mellan unga människor från olika etniska grupper och främja samarbetet mellan medlemsorganisationerna.

SYCB har sitt huvudkontor i Mae Tsot, där jag befinner mig just nu, och här finns även några av de 16 moderorganisationerna. Genom att öka ungdomars kunskap om den politiska situationen i Burma och erbjuda sina medlemmar kapacitetsbildning i bland annat demokrati, mänskliga rättigheter och mobilisering vill SYCB vara en del av oppositionen och bidra till en politisk, social och ekonomisk återuppbyggnad av Burma.

Förutom att sprida ett nyhetsbrev, både i Burma och utanför landet, med information från de olika medlemsorganisationerna har SYCB två olika utbildningsprojekt. Det första heter HIV/AIDS Education Programme och syftar till att informera och utbilda SYCB:s medllemmar i prevention och stöd till människor som redan har HIV/AIDS.

Det andra utbildningsprojektet kallas numera för Leadership and Management Program (LMP) och är en ny version av det tidigare programmet kallat, Women Internship Program (WIP). Med utgångspunkt från ett genusperspektiv vill SYCB erbjuda sina medlemsorganisationer möjligheten att delta i ett projekt som endast är riktat till kvinnor. LMP som jag ingår i föddes till följd av en utvärdering som gjordes av det ursprungliga projektet WIP. Syftet med LMP är inte endast att utbilda unga kvinnor i bland annat engelska, demokrati och mänskliga rättigheter utan även att utbilda unga kvinnor i ledarskap. Som ett resultat vill SYCB öka unga kvinnors handlingsutrymme i sina egna moderorganisationer, och på så sätt också öka antalet unga kvinnor i ledande positioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar